Konut içi Su Tesisatı temiz su, konuta çeşitli amaçlarda kullanılmak için ulaştırılan, içilebilir nitelikte sudur; kullanıldıktan sonra boşaltılan, konut dışına ulaştırılan, su ise “pis su” diye tanımlanır. Çok konutlu dairelerde ise, bir kolon sistemi vardır. Temiz su, borularla dairelere ve daire içine ulaşır, buradan da pis sular dikey borularla akıtılır.
Her dairede, bir giriş noktası vardır. Su tesisatı Suyun akıtıldığı her noktada, pis suların boşaltıldığı kolona bağlanan, bir boru vardır. Çatı düzeyinde, en üst bölümden farklı bir biçimde, bir baca ya da açıklık aracılığıyla, dışarıya bağlantılıdır; bu bağlantı, sifonun düzgün çalışması ve boşaltılan atıkların, taşkınlık yapıp geri çıkmasının, önüne geçebilmek için, pis suların akıtılmasının temel öğesi olan hava ve gazın boşaltılması için kaçınılmazdır.
Genellikle,temiz su tesisatında su, doğrudan doğruya daireleri besleyen kolonlardan akmaz. Zeminde toplanır, hidrofor dediğimiz sistem ile yeterli basınçla dairelere ulaştırılır. Hidrofor, elektrik enerjisi ile çalışır. Elektrik kesintisinde su da akmaz.
Bir sıhhi tesisat (lavabo, banyo teknesi, bide, klozet) üstünde, mutlaka, su akışını denetlemek için bir musluk bulunmalı, bu musluk, biçimi nasıl olursa olsun, su akışını düzenlemelidir. Piyasada, zevkinize ve kesenize uygun, bir çok modelleri olan bataryalar mevcuttur. Zaman içersinde contalar sorun çıkartabilir, bu durumda contalar değiştirilir.
Bazı bataryalar, estetik olarak güzel olmalarına karşın, tamir anında sorun çıkartabilir (duvara gömük modeller), bunun için, mümkünse duvarın dışına monte edilen modeller seçilmelidir. Aksi takdirde duvarlarınız, fayanslarınız kırılabilir.
Her sıhhi tesisat gereçlerinin hemen altına, kötü kokuların ve gazların, yapı içine sızıntısını önlemek amacı ile bir sifon, yani suyu boşaltma borusuna yönelten, sulu subap yerleştirilmiştir. Sifonlar, tamiri gerektiğinde parçalar halinde ayrılabilirler. Sifonların girişinde ; saç, sabun ve atıkları engelleyecek şekilde süzgeçli bir bölüm bulunur. Banyoda sıhhi tesisat gereçlerine bağlanan boşaltma boruları, çoğunlukla duvarların döşemeye yakın yerlerinde ve döşemede sıva altında yer alırlar; kurşundan yapılmış, klozetin altına yerleştirilmiş bir “çatal” da toplanırlar